Co je reflexologie a jak přispívá ke zdraví?

Dotekem ke zdraví: Srozumitelný průvodce reflexologií

Reflexologie, nebo reflexní terapie, je oblíbenou metodou přírodní léčby. Díky stimulaci tlakových bodů především na chodidlech dochází v těle k uvolnění, zmírnění bolesti a podpoře léčebných a regeneračních procesů.

4

  

Jak reflexologie funguje?

Reflexní body se nacházejí všude po těle, které jsou energeticky a nervově propojeny s jinými částmi těla a s orgány. Tyto body najdeme nejčastěji na rukou, uších nebo právě na chodidlech, kde jsou nejcitlivější a také nejúčinnější. Reflexologie funguje na principu zrcadla, kdy místa na chodidlech zrcadlí každé místo v těle. Pomocí tlaku na příslušné body na chodidle lze dosáhnout vyrovnání energie v těle a vnitřní harmonizace. 

 

Holistický přístup ke zdraví

Reflexivní terapie využívá principy holistického (celistvého) přístupu k lidskému tělu. Holistická medicína se zaměřuje na celkový pohled na člověka a zahrnuje fyzické, psychologické, sociální a spirituální aspekty zdraví a nemoci. Holistický přístup se soustřeďuje na propojení mezi tělem, myslí a duší a vnímá člověka jako celek, nejen pouze jako symptomy nebo konkrétní nemoci. 

 Reflexologie - Tremass (3)

Jak ovlivňuje tělo?

Reflexní terapie má vliv na celé tělo a její praktikování nese řadu pozitivních účinků jak pro fyzickou, tak i psychickou a spirituální stránku člověka.

1. Uvolňuje napětí a snižuje stres

Stimulace reflexních bodů může uvolnit napětí v nejrůznějších částech těla, zklidnit nervový systém a podpořit relaxaci. Snižuje celkovou úroveň stresu či úzkostí a zlepšuje fyzickou i psychickou pohodu.

2. Zlepšení cirkulace

Masáž bodů podporuje krevní oběh v těle, což vede k lepší krevní a energetické cirkulaci. Tělo je tak lépe zásobováno kyslíkem a živinami, stává se silnější a dostává se do rovnováhy.

3. Stimulace imunitního systému

Reflexologie může mít pozitivní vliv na imunitní systém, protože dokáže stimulovat imunitní odpověď těla. Pomáhá také tělu s detoxikací

4. Podpora celkového zdraví

Reflexologie v sobě spojuje spoustu pozitivních vlivů, které přispívají k lepšímu celkovému zdraví. Pravidelné stimulování reflexních bodů udržuje v těle rovnováhu a podporuje jeho schopnost se uzdravovat.

Reflexologie - Tremass

5. Zlepšení spánku

Díky schopnosti uvolnit tělo je reflexologie ideální jako podpora pro řešení nejrůznějších poruch spánku jako například nespavost. Pomáhá také zlepšit kvalitu spánku. 

6. Úleva od bolesti

Uvolnění svalstva vede k úlevě od bolesti –⁠⁠⁠⁠⁠ ať už vás trápí bolest zad či jiné části těla. V případě bolesti zad je zvlášť nápomocná, protože tlak na reflexní body v chodidlech může zásadně zlepšit držení těla, a tím vás zbaví bolestí způsobených špatným postojem

 Reflexologie - Tremass (4)

 

Reflexologie z pohodlí domova

Pokud vás reflexní terapie zaujala, můžete vyhledat reflexologa ve svém okolí. Reflexologii ale lze praktikovat i u sebe doma. Přitom stačí mít některou ze Tremass® Sadhu podložek, které přesně cílí na akupresurní body v chodidlech, a nabízejí tak hlubokou relaxaci a stimulaci. Jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé. Přečtete si návod, jak si vybrat tu přesně pro vás

Reflexologie - Tremass (6)

A jak na akupresurní podložku Sadhu poprvé došlápnout? Jděte na to pomalu! Pokud nemáte s masážními podložkami žádné zkušenosti, vaše chodidla budou pravděpodobně velmi citlivá. Několik prvních pokusů si klidně nechte ponožky a vydržte jen chvilinku. Poté délku pobytu na hrotech prodlužujte a zbavte se i ponožek. Neexistuje žádné pravidlo, které by určovalo, co je správné. Řiďte se vlastními pocity a intuicí a užijte si relaxaci. 

 

Zapojte další relaxační cvičení

Pozitivní účinky plynoucí z reflexologie znásobíte, pokud během relaxace zkusíte meditovat nebo provádět dechová cvičení. Během stání na akupresurní podložce také můžete cvičit jógu – díky uvolnění svalového napětí se zvýší efektivitu cvičení a můžete dosáhnout skutečné harmonie těla a ducha

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz