Kořeny masážní terapie

Masážní terapie skrz staletí: Kde začíná její historie?

Masáž je dlouhodobě užívaná terapeutická technika jejíž kořeny sahají až do starodávných tradičních medicínských systémů. To znamená, že uběhly stovky až tisíce let od doby, kdy lidé začali masáž poprvé praktikovat a tudíž neumíme přesně určit kdy se masáž začala, jako terapie, používat. Můžeme, ale do jejích dějin, alespoň trochu, nahlédnout.

4

  

Starověké kořeny masáže: Indie a Čína

Například už ve starověké Indii byla masáž považována za posvátný systém přírodního léčení a je součástí Ajurvédy – tradičního indického léčitelství. Ajurvéda traduje, že neduhy a nemoci v lidském těle vznikají, když je člověk mimo rovnováhu s přírodou, masáž navrací tělo do přirozeného balancu a pomáhá mu tak vyrovnat se s tím, co ho trápí. 

Na podobném principu zakládali své masážní praktiky i starověcí Číňané, kteří v masáži skloubili tradice čínské medicíny s bojovým uměním, akupunkturou, akupresurou a herbalismem. Za pomoci buddhistických mnichů pak masážní terapie z Číny dorazila až do starověkého Japonska, kde vznikla technika zvaná Shiatsu, která má za úkol posilovat orgány za pomoci balancování energie skrze stimulaci meridánů a akupunkturních bodů. 

 

Masáž ve starověkém Egyptě a Řecku

Zmínky o masáži se nachází i ve staroegyptských hieroglyfech. Starověcí Egypťané údajně vynalezli reflexologii rukou a nohou. Z Egypta se pak masážní terapie rozšířila také do Řecka a Říma. Veleslavní řečtí atleti používali masáž a i „otec medicíny“ Hippokrates prý masáž doporučoval jako jeden ze způsobů k docílení zdravého života. Doporučoval masáž kombinovat například se správným stravováním, pohybem, čerstvým vzduchem, a dokonce s poslechem hudby. V Římě byla masáž součástí velmi oblíbených lázní, například těch osobních, které si vystavěli ve svých sídlech ti nejbohatší patricijové, ale masáže byly prý k mání také ve veřejných lázních.

KOŘENY MASÁŽNÍ TERAPI (2) 

Obrození masáže: Per Henrik Ling a švédská masáž

Kolem sedmnáctého století našeho letopočtu začala popularita masáže, hlavně v západních částech Evropy, upadat. S novými objevy v medicíně a příchodem různých léčiv se na benefity masáže, zapomnělo. Na začátku devatenáctého století však začal masážní terapii praktikovat švédský učitel tělocviku Per Henrik Ling, dnes je považován za otce slavné Švédské masáže, která se stala populární po celé Evropě i ve světě. Kolem tohoto času začala masáž nabývat na popularitě ve Spojených státech, kde chirurgové zaměstnávali ženy, které masáží pomáhali pacientům po operacích a masáž začala být součástí praxe i v ortopedii. 

 KOŘENY MASÁŽNÍ TERAPI

Masáž v moderní medicíně: 20. století a dnešek

Ve třicátých letech dvacátého století se masážní terapie rozšířila natolik, že ji využívali nejen doktoři, ale začali se objevovat fyzioterapeuti, jejichž hlavní náplní práce byla právě masáž a uvolňování těla skrze dotek. Tímto rozšířením a zároveň s pozitivními výsledky, které s sebou masáž přinášela, se masážní terapie dostala zpět mezi medicínou uznávané praktiky léčení. Roku 1950 byla masážní terapie oficiálně zařazena mezi disciplíny medicíny a ve Spojených státech byla založena asociace masážních terapeutů. 

KOŘENY MASÁŽNÍ TERAPI (3)

Moderní vědecký výzkum potvrzuje účinnost masážní terapie a vymezuje mnoho pozitivních účinků, které má na lidský organismus. V posledních letech popularita masážní terapie stále stoupá, zvláště u lidí, kteří si uvědomují, že holistická péče o celé tělo, které je úzce propojeno s myslí, je klíčem k celkovému zdraví.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz